Uspešno zaključen Avstrijski teden v DCA Ljubljana

V petek, 20 marca 2015, se je v Dnevnih centrih aktivnosti Ljubljana zaključil »Avstrijski teden«, ki je trajal od 16. do 20. marca in ga je v okviru projekta ASSO organizirala Mestna zveza upokojencev Ljubljana.

Cel teden so v Dnevnih centrih po Ljubljani potekale pestre tematske vsebine z namenom čezmejnega sodelovanja in spoznavanja kulturne, etnografske in naravne dediščine Avstrijske koroške. Začeli smo v ponedeljek, 16. marca, z uradno otvoritvijo, katere se je udeležil tudi avstrijski veleposlanik v Sloveniji, gospod dr. Clemens  Koja.  Po uvodnem pozdravu predsednika MZU Ljubljana, gospoda Marjana Sedmaka smo prisluhnili zanimivemu predavanju gospe Cilke Gutovnik-Broman, o kulturni dejavnosti Slovencev na Koroškem, s poudarkom na literaturi. Sledila je še otvoritev slikarske razstave in predstavitev avtorja, gospoda Stanka Sadjaka.

V torek smo v DCA-ju na Gosposvetski prisluhnili predavanju gospoda Jožeta Stergarja, predsednika Kluba koroških Slovencev. Govoril je predvsem o slovenskih koroških izobražencih.

V sredo je bila na vrsti geografija. V slovenske kraje na Avstrijskem Koroškem nas je popeljal prostovoljec, diplomirani geograf in profesor pedagogike in andragogike, Uroš Gjureč.

O tem zakaj se učimo nemščino, so v četrtek razpravljali v Dnevnem centru na Gosposvetski, v okviru krožka nemška konverzacija. Pogovor, ki je seveda tekel v nemškem jeziku, je vodila prostovoljka Irena Butoln.

O današnjem položaju koroških Slovencev je v petek spregovoril novo izvoljeni slovensko govoreči župan kraja Globasnica, gospod Bernard Sadovnik. Strokovna sodelavka v DCA Globasnica, gospa Irina Lopinsky pa je predstavila novoustanovljeni Dnevni center, ki je tudi glavni rezultat projekta ASSO. Nagovoril nas je še prof. Lovro Sodja, predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva. Ob tej priložnosti nas je povabil na 13. koroške kulturne dneve v Ljubljani in izrazil visoko hvaležnost in zadovoljstvo nad projektom ASSO.

Čezmejne vsebine so bile dobro obiskane, kar potrjuje predvidevanja partnerjev v projektu, da obstaja zanimanje za kulturo, jezik in naravno dediščino Avstrijske koroške. Zagotovo se bodo, tudi na račun »Avstrijskega tedna« v DCA Ljubljana, odprle novo možnosti in priložnosti za čezmejno sodelovanje.

ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-01ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-03ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-08
ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-09ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-14ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-21
ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-23ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-24ASSO-Avstrijski-teden-DCA-LJ-20032015-36